Cukrzyca bez tajemnic – jaka dieta będzie odpowiednia?

Dla wielu osób, które dowiedziały się, że chorują na cukrzycę, diagnoza brzmiała jak wyrok. Jednak wystarczy przestrzeganie zaleceń lekarza i odpowiednia dieta, a z tą chorobą da się żyć. Właśnie – dieta? Jakie zalecenia przyjąć? Co jeść? Co jest zabronione? O tym poniżej. Przybliżmy ten jeden z najważniejszych elementów wspomagających leczenie cukrzycy.

Dieta dla cukrzyka powinna być dobrana w taki sposób, aby z powodzeniem regulowała poziom cukru we krwi. Dzięki niej chory może mieć wpływ na leczenie – może doprowadzić do cofnięcia się objawów cukrzycy, a jeśli to jest już niemożliwe, z powodzeniem może wspomóc leczenie choroby. Wystarczy odpowiednio skomponować posiłki, aby chory nie musiał zażywać specjalnych suplementów diety, jak również dodatkowych składników mineralnych.

Wystarczy zapoznać się z zaleceniami PTD (Polskie Towarzystwo Diabetologiczne), aby samodzielnie dobierać odpowiednie składniki. Jeśli jednak boimy się, że coś możemy źle dobrać, jeść za mało lub za dużo niektórych składników, warto skontaktować się z dietetykiem, który pomoże dobrać nam odpowiednie posiłki.

Każdy z nas powinien mieć świadomość tego, że cukrzyca stała się obecnie chorobą cywilizacyjną. Zapada na nią coraz więcej osób. Badania pokazały, że obecnie na świecie z cukrzycą walczy 8% całej populacji. W roku 2015 oszacowano, że cukrzyca dopadła już 415 mln ludzi. Mówi się, że ta liczba będzie wzrastać. Również w Polsce oszacowano ilość osób, u której stwierdzono zachorowanie na cukrzycę. Jest ich aż 3,5 miliona. Badania pokazały, żę nawet jedna trzecia chorych nie jest świadoma swojego stanu.

Najczęściej wymienianą przyczyną zachorowania na cukrzycę, szczególnie typu II jest otyłość. Szacuje się, że pojawia się ona w 90% przypadków zachorowań. Jak więc widać, dieta ma ogromne znaczenie. Należy pamiętać, że osoby, które pomimo choroby dbają o odpowiednie odżywianie są w stanie żyć dłużej nawet o 8 lat.

Zanim w naszym organizmie pojawi się cukrzyca, z pewnością dopadnie nas stan przedcukrzycowy. Jeśli tak się stanie, już w tym momencie powinniśmy zadbać o odpowiednią dietę. W początkowym etapie choroby nie ma bowiem konieczności leczenia pacjenta farmaceutykami, jeśli pacjent stosuje się do zaleceń dietetycznych. Ważne, aby jego jadłospis był zbilansowany, zdrowy i lekkostrawny. Bardzo często polecana jest dieta śródziemnomorska, która wpływa na polepszenie stanu naszego organizmu, nie tylko podczas cukrzycy. Doskonale sprawdzi się u osób, które chorują na serce lub zagrożone są zachorowaniem na miażdżycę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *