Pachnąca aromatyczna kawa, to duża przyjemność i spora dawka energii. Nazwy tego napoju często przyprawiają o niemały zawrót głowy. Jest m.in. Irish Macchiato, Flat White i Cappuccino. Jakie są najpopularniejsze rodzaje kaw? W czym można je podawać?
Mała pobudzająca kawa przygotowana jest z bardzo drobno zmielonych ziaren. Ma wyrazisty smak i aromat. Najczęściej podawana jest w malutkiej filiżance ze szklanką wody. Po ten rodzaj kawy najlepiej sięgać wtedy, gdy od razu potrzebujesz kopa energetycznego.
Czyli ekspresso o podwójnej mocy, które przygotowywane jest z połowy mniejszej ilości wody niż klasyczne. Napar ma cierpki, a zarazem intensywny smak. Dlatego uważany jest wyłącznie za napój dla koneserów. Ten rodzaj kawy polecamy wypić „na jeden raz”, popijając szklanką wody.
Oba rodzaje kawy, to espresso z dużym dodatkiem wody. Różnią się między sobą sposobem podania. Lungo ma trzy razy większą objętość niż espresso. Podawane jest w filiżankach o pojemności 150 ml. Natomiast Americano przygotowane jest poprzez dolanie wrzącej wody do naparu. Podawane jest w kubkach lub filiżankach o wielkości ponad 150 ml.
Jest jedną z najsłynniejszych włoskich kaw. Głównymi jego składnikami są: spienione mleko oraz espresso. Istnieje bardzo wiele wariacji tego napoju, m.in. z syropami, alkoholem, a nawet z lodami. Podawane jest najczęściej z bitą śmietaną i posypką czekoladową. Największym sekretem cappuccino jest odpowiednio spienione mleko. Dzięki temu pianka jest subtelna i pozbawiona pęcherzyków powietrza. Jej wysokość powinna wynosić około 2 cm. Do serwowania tego napoju najlepiej sprawdzą się filiżanki o pojemności 150- 200 ml.
Mleczna i łagodna kawa podawana z różnymi smakowymi syropami głównie w wysokich szklankach. Świetnie nadaje się jako deser. Może być podawana z lodami. Jeśli przygotowujesz samodzielnie caffe latte w domu, to musisz pamiętać o właściwej kolejności wlewania składników.
Ten rodzaj kawy możesz przygotować na bazie kawy rozpuszczalnej cafè brasil.
Latte macchiato jest świetną opcją dla osób, które uwielbiają kawę z pianką. Stworzone jest na bazie smacznego espresso. Jeśli chcesz poczuć smak aromatycznej pobudzającego napoju, to wypróbuj kawę ziarnistą. Do naparu dodawane jest gorące spienione mleko. Podczas przygotowywania bardzo ważna jest kolejność:
Ten rodzaj kawy serwowany jest w szklankach o grubych ściankach. Piankę można posypać cynamonem lub dekoracjami do kawy.
Jest idealną kawą dla wielbicieli czekolady, ponieważ jest to połączenie mocnej kawy z delikatną mleczną czekoladą. Dzięki temu świetnie sprawdzi się jako deser. Najczęściej podawana jest z bitą śmietaną i posypką z kakao. Czekoladowa kawa jest także podawana w wysokich szklankach.
Kawa po Irlandzku wyróżnia się dodatkiem irlandzkiej whisky. Są również inne wariacje tej kawy serwowane z różnymi trunkami alkoholowymi, np. koniakiem, rumem, czy brandy. Najlepiej sprawdzi się w chłodne dni, gdy szybko chcesz się rozgrzać. Tradycyjna Irish coffee podawana jest bez mleka, lecz z dodatkiem bitej śmietany.
Flat white to kawa z niewielkim dodatkiem mleka, czyli podwójne espresso, które zalewa się gorącym lekko spienionym mlekiem. Nie ma puszystej pianki. Podawana jest najczęściej w filiżankach lub kubkach. Duża ilość ciepłego mleka idealnie przełamuje mocny aromat kawy.
Idealnie chłodzi w letnie upalne dni. Można ją przygotować na bazie kawy rozpuszczalnej. Możesz do niej dodać również kostki lodu.
Etykieta serwowania kawy określa, w jaki sposób przyrządzać ten napój oraz w czym powinien być podawany. Większość z nich wymaga odpowiednich szklanych naczyń, choć wielu Polaków preferuje picie kawy z kubka.