Choroba Hashimoto a prawidłowe odżywianie

Z chorobą Hashimoto zmaga się dość duża grupa osób, co sprawia, że praktycznie każdy z nas ma w swoim bliższym lub dalszym otoczeniu kogoś właśnie z tą chorobą. Dieta i prawidłowe odżywianie zgodne z zaleceniami jest bardzo ważnym elementem, który wspomaga leczenie. Podczas konsultacji z dietetykiem uzyskamy kompendium wiedzy na temat tego, jakie produkty wpływają na nasz organizm pozytywnie, a z jakich powinniśmy zrezygnować przy chorobie Hashimoto.

Choroba Hashimoto w pigułce

Na wstępie warto wyjaśnić czym jest choroba Hashimoto. Otóż sprowadza się ona do tego, że organizm produkuje nadmierną ilość przeciwciał przeciwko antygenom tarczycy. W efekcie dochodzi do trwałego uszkodzenia komórek tarczycy i tym samym do upośledzenia wydzielania hormonów. Zazwyczaj skutkuje to niedoczynnością tarczycy, z którą trzeba zmagać się już przez resztę życia. Dlatego tak ważne jest, aby prawidłowa dieta odpowiadała naszym gustom kulinarnym, ponieważ jej przestrzeganie będzie trwało przez wiele długich lat. Na szczęście z pomocą dietetyka nie będzie to trudne, a nam szybko uda się „zaprzyjaźnić” z chorobą, z którą przyszło nam żyć.

Prawidłowe odżywianie przy chorobie Hashimoto

Jak już wspomniano przy chorobie Hashimoto dieta powinna być dobierana indywidualnie, po uprzednim wywiadzie, co umożliwi powodzenie w leczeniu. Ponadto kaloryczność posiłków powinna być dostosowana do masy ciała osoby chorej, jej aktywności fizycznej oraz prowadzonego stylu życia. To na co warto zwrócić uwagę w diecie są z pewnością produkty bogate w pełnowartościowe biało, tłuszcze o dużej zawartości kwasów omega 3 oraz węglowodany, które mają niski indeks glikemiczny. W trosce o zdrowie i prawidłową przemianę materii posiłki powinny być przyjmowane 4-5 razy dziennie, przy czym ostatni posiłek należy przyjąć nie później niż 3 godziny przed planowanym pójściem spać. Dieta powinna obfitować w świeże i sezonowe produkty, które są jak najmniej przetworzone. Co do płynów, to zaleca się sięganie po wodę, zieloną herbatę oraz herbaty owocowe. Łączna dzienna ilość płynów powinna wynosić ok. 2 litrów.

Co jeść, a czego unikać?

Przy chorobie Hashimoto dieta musi składać się z pewnych zalecanych produktów, które dietetyk uwzględnia przygotowują plan żywieniowy. Do tych produktów należą: ryby morskie i słodkowodne, chude mięso, jaja (szczególnie żółtka jaj), warzywa kiszone, świeże warzywa i owoce, siemię lniane, orzechy, olej rzepakowy, olej lniany, mleko kokosowe. Z kolei lista produktów niezalecanych, którą warto zapamiętać to: przede wszystkim produkty wysoko przetworzone (słone przekąski, dania w proszku, płatki śniadaniowe, parówki, słodycze, fast foody), kostki rosołowe, tłuszcze nasycone trans (margaryna utwardzona) oraz napoje gazowane.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *