Co jest dobre, a co nie w diecie cukrzycowej?

Co jest dobre, a co nie w diecie cukrzycowej?

Każdy, kto miał styczność z cukrzycą lub stanem przedcukrzycowym (niekoniecznie chorował, ale np. jego bliscy byli chorzy) doskonale zna zalecenia, jakich powinno się przestrzegać w diecie przeciwcukrzycowej. Ci, którzy po raz pierwszy spotkali się z tego typu chorobą i jest ona dla nich nowością, zalecenia przedstawiamy poniżej.

Przede wszystkim chory powinien skupić się na odpowiedniej ilości ruchu, jak również odpowiedniej diecie, która pozwoli mu utrzymać odpowiedni poziom glukozy we krwi. Jak się okazuje, każdy, kto choruje na cukrzycę (jak również osoby, które prowadzą zdrowy tryb życia) powinien spożywać minimum 4 posiłki. Najlepiej jednak, aby zamknął swój dzienny jadłospis w 6-ciu. Ważne, aby posiłki były spożywane w równych odstępach czasu, z uwzględnieniem, że najważniejsze dla organizmu są śniadanie i kolacja. Każdy dietetyk powie nam, że nie powinno wychodzić się z domu bez śniadania. Jest ono najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. To ono dostarcza nam składników odżywczych, które powinny dać nam energię na cały dzień. Okazuje się, że im wcześniej śniadanie zostanie spożyte, tym lepiej. Badania pokazały, że najniższy poziom cukru o osoby zdrowej pojawia się około 3:30. Co ciekawe, około 5:00 poziom cukru we krwi, za sprawą hormonów zaczyna się podnosić.

Cukrzycy, którzy leczeni są za pomocą diety, jak również tabletek powinni pamiętać o odpowiedniej godzinie spożywania ostatniego posiłku. Ci, którzy przyjmują insulinę swój ostatni posiłek powinni spożyć przed snem. Dzięki temu unikną drastycznego spadku cukru w ciągu nocy. Jak można się spodziewać, w diecie przeciwcukrzycowej należy unikać słodzenia potraw, jak również picia napojów, które go zawierają. Nie zalecany jest również alkohol. Jak się okazuje może on prowadzić do niedocukrzenia, ponieważ jest odpowiedzialny za blokowanie uwalniania glukozy z wątroby. Stosując dietę przeciwcukrzycową, chory powinien wybierać produkty o jak najniższym indeksie glikemicznym, w tym również te bogate w błonnik. CHory powinien jest bardzo dużo warzyw. Po zakupach, warto również zastanowić się nad sposobem przygotowania potraw. Należy pamiętać, że rozgotowane produkty będą miały o wiele wyższy indeks glikemiczny, niż te ugotowane al dente. Starajmy się, jako cukrzycy, zachować odpowiednią dietę. Jest ona doskonałym wspomagaczem w walce z tą chorobą cywilizacyjną. OKazuje się, że osoby ze stanem przedcukrzycowym, dzięki dobrze zbilansowanej diecie mogą nawet uniknąć zachorowania na cukrzycę, a przynajmniej opóźnić jej pojawienie się. Czyż nie warto zatem odrobiny poświęcenia dla dobrego zdrowia?