Miód lipowy powstaje, gdy pszczoły zbierają nektar lipy szerokolistnej oraz lipy drobnolistnej. To bardzo cenione rośliny miododajne występujące w całej Polsce, więc nikt nie powinien mieć problemu z dostępem do tego gatunku miodu. Jest on więc bardzo popularny i chętnie kupowany przez wszystkich zwolenników spożywania miodów. Posiada on liczne zalety zdrowotne, które warto poznać przed dokonaniem zakupu.
Miód lipowy szczególnie zalecany jest przy kilku rodzajach problemów zdrowotnych. Oto najważniejsze sprawy, na które pomaga miód lipowy:
Warto tutaj podkreślić, że miód lipowy ma, jak na miód, dość niski indeks glikemiczny oraz dużą zawartość fruktozy w stosunku do glukozy, co powoduje, że łatwiej jest skorzystać z jego dobrodziejstw osobom chorym na cukrzycę typu II, czyli cukrzycę insulinoniezależną.
Każdy miód możemy oczywiście spożywać w dowolnej formie sam oraz jako dodatek do potraw, ciast czy deserów, które wtedy zdecydowanie zyskają na smaku i słodkości. Jeżeli jednak chcemy maksymalnie wykorzystać zalety miodu lipowego to najwłaściwszą formą będzie rozpuszczenie go w ciepłej wodzie lub ciepłym mleku. Aby nie pozbawić miodu wielu cennych właściwości nie należy przy jego obróbce przekraczać temperatury 40 stopni. Dotyczy to wszystkich rodzajów miodu, a więc także tego lipowego.