Poznaj zalety miodu lipowego

Poznaj zalety miodu lipowego

Miód lipowy powstaje, gdy pszczoły zbierają nektar lipy szerokolistnej oraz lipy drobnolistnej. To bardzo cenione rośliny miododajne występujące w całej Polsce, więc nikt nie powinien mieć problemu z dostępem do tego gatunku miodu. Jest on więc bardzo popularny i chętnie kupowany przez wszystkich zwolenników spożywania miodów. Posiada on liczne zalety zdrowotne, które warto poznać przed dokonaniem zakupu.

Zalety miodu lipowego i jego właściwości prozdrowotne

Miód lipowy szczególnie zalecany jest przy kilku rodzajach problemów zdrowotnych. Oto najważniejsze sprawy, na które pomaga miód lipowy:

  • problemy z układem krwionośnym – miód lipowy działa uspokajająco oraz rozkurczowo a także za pomocą lekkiego działania moczopędnego łagodnie obniża ciśnienie krwi;
  • problemy z układem nerwowym – miód lipowy pozytywnie wpływa na pracę tego układu, polecany jest zwłaszcza przy stresie, bezsenności, nerwicach czy nadpobudliwości;
  • infekcje górnego odcinka dróg oddechowych – miód lipowy dzięki właściwościom antybakteryjnym oraz wykrztuśnym łagodzi stany zapalne gardła a także płuc czy oskrzeli;
  • problemy ze skórą – miód lipowy jest często używany do bezpośredniego działania na skórę, gdzie redukuje podrażnienia oraz działa oczyszczająco i antyseptycznie;

Warto tutaj podkreślić, że miód lipowy ma, jak na miód, dość niski indeks glikemiczny oraz dużą zawartość fruktozy w stosunku do glukozy, co powoduje, że łatwiej jest skorzystać z jego dobrodziejstw osobom chorym na cukrzycę typu II, czyli cukrzycę insulinoniezależną.

Jak najlepiej spożywać miód lipowy?

Każdy miód możemy oczywiście spożywać w dowolnej formie sam oraz jako dodatek do potraw, ciast czy deserów, które wtedy zdecydowanie zyskają na smaku i słodkości. Jeżeli jednak chcemy maksymalnie wykorzystać zalety miodu lipowego to najwłaściwszą formą będzie rozpuszczenie go w ciepłej wodzie lub ciepłym mleku. Aby nie pozbawić miodu wielu cennych właściwości nie należy przy jego obróbce przekraczać temperatury 40 stopni. Dotyczy to wszystkich rodzajów miodu, a więc także tego lipowego.